< Înapoi

Bike2School&Bike2Work: Vrem să aflăm opinia ta!

Consultare publică

Ce este? 

Organizarea de cursuri de educație rutieră pentru liceeni și campanii de informare și încurajare, în rândul angajaților, în vederea utilizării bicicletei și realizarea de piste sau trasee pentru deplasarea în siguranță a bicicliștilor către școală sau serviciu.

 • Pentru campania de informare și conștientizare propunem organizarea de cursuri teoretice și practice de educație rutieră în liceele ieșene, oferirea unui “permis de biciclist” liceenilor care participă la cursuri și statutul de bike friendly company, companiilor care oferă beneficii angajaților care vin la birou cu bicicleta sau alte mijloace alternative.
 • Pentru realizarea traseelor pentru biciclete propunem semnalizarea și amenajarea corespunzătoare, inclusiv pe carosabil, acolo unde lățimea și legislația permit, cu scopul de a conecta prin piste continue cât mai multe puncte de interes (clădiri de birouri, școli) cu cartierele orașului.

 

De ce? 

 • Traficul extrem de aglomerat, specific marilor orașe, afectează într-un mod negativ calitatea vieții locuitorilor; 
 • Creșterea exponențială a numărului de mașini, ineficiența sistemului de transport public, lipsa infrastructurii pentru transport alternativ, toate acestea sunt cauze care determină cetățenii să aleagă mașina personală, inclusiv pentru deplasările scurte;
 • Efectele traficului motorizat intens, se răsfrâng puternic asupra mediului și asupra sănătății fiecăruia dintre noi;
 • Deplasarea cu bicicleta sau alte mijloace de transport alternative aduce beneficii consistente pentru fluidizarea mobilității urbane și are un impact pozitiv asupra sănătății individuale și mediului înconjurător;
 • Creșterea siguranței rutiere prin educarea, informarea bicicliștilor și șoferilor despre legislația rutieră, cauzele cele mai frecvente ale accidentelor în care sunt implicați bicicliștii.


Ce propune concret soluția?

 1. Bike2School: organizarea de cursuri de educație rutieră pe bicicletă în școli pentru creșterea siguranței rutiere și încurajarea utilizării bicicletei în rândul elevilor ca modalitate de deplasare către școală. 
 • cursul cuprinde două module: teoretic și practic. Modulul teoretic se desfășoară printr-un parteneriat între ONG-uri, Poliția Rutieră și Inspectoratul Școlar, iar modul practic în colaborare cu ONG-uri de profil.


 1. Bike2Work: încurajarea și facilitarea utilizării transportului alternativ în rândul angajaților pentru deplasările de până la 5 kilometri către și dinspre locul de muncă.
 • Organizarea de sesiuni de informare în companii despre siguranța utilizării bicicletei în Iași;
 • Sprijinirea companiilor pentru investiții în rasteluri, flotă proprie de biciclete, dușuri, program încurajare (gamification) angajați sau vouchere pentru achiziționarea de biciclete;
 • Identificarea nevoilor și rutelor de deplasare ale angajaților către locul de muncă. 


 1. Crearea de facilități și dezvoltarea infrastructurii publice pentru bicicliști:
 • Realizarea unui studiu privind posibilitățile de dezvoltare a pistelor și traseelor pentru bicicliști în Municipiul Iași și zona metropolitană;
 • Proiectarea și planificarea realizării (în următorii 4-7 ani) de piste separate și continue pentru bicicliști care să conecteze cât mai bine toate cartierele orașului și aria metropolitană cu zonele în care își desfășoară activitatea marii angajatori și cu școlile;
 • Implementarea de treceri pentru bicicliști în perimetrul trecerilor de pietoni;
 • Limitarea vitezei de circulație a mașinilor la 30km/h pe străzile secundare sau prima bandă de circulație a străzilor principale pentru prioritizarea circulației bicicliștilor sau mijloacelor de transport alternative;
 • Dezvoltarea unei hărți digitale pentru bicicliști cu informații despre piste, treceri specifice, trasee, stații de închiriere, parcări rasteluri și alte date utile utilizatorilor de bicicletă din Iași. 


      4. Organizarea unei campanii de informare și conștientizare „De ce să pedalezi?”:

 • Promovarea de mesaje adaptate pentru publicuri țintă relevante în social media, outdoor, mass-media și organizarea unui eveniment anual tip masă critică.

Proiect pilot: Bike2School&Bike2Work

Scrie-ne, completând formularul de mai jos, care este opinia ta despre această soluție. Ce consideri că merită schimbat sau îmbunătățit?

^ De la început