La 3 luni după ce am dat startul oficial al proiectului Soluții colaborative pentru comunitate și de când am lansat platforma solutiicolaborative.ro, avem o imagine mai clară asupra provocărilor cu care se confruntă ieșenii în #orașulîncareneplacesătrăim.
Am încheiat prima etapă a proiectului, cea a înregistrării problemelor comunității pe cele 7 domenii strategice de dezvoltare: Spații publice, Mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, Sănătate și mediu, Bună guvernare și digitalizare, Educație, Ordine și siguranță publică și Cultură. Acum tragem linie, adunăm, analizăm, sintetizăm, grupăm și pregătim pasul următor: prioritizarea.
Haideți să vedem cum se așază în acest mare puzzle, piesele urcate de cetățeni pe platforma proiectului.
Peste 400 de ieșeni au semnalat probleme atât pe platforma online, cât și prin formularele tipărite și distribuite în centrele de cartier și în locațiile partenere: localuri, cafenele, săli de sport. În total am strâns 566 de provocări ale comunității, depășindu-ne obiectivul de 500 de probleme pe care l-am asumat la începutul proiectului.
Într-o perioadă în care Internetul ne-a acaparat aproape în întregime, chiar până la saturație, #ieșeniimplicați s-au mobilizat și au mai intrat pe încă o platformă online pentru a spune ce îi deranjează în Iași. 375 de ieșeni și-au creat conturi pentru a înscrie una sau mai multe probleme pe cele 7 domenii sau pentru a lăsa comentarii la provocările înscrise.
Ne-am bucurat și că am putut ajunge la cetățenii pentru care accesul la Internet nu este o opțiune. 163 de formulare au fost completate de cetățeni în centrele de cartier și 42 în localurile partenere.
Topul domeniilor în care au fost înregistrate probleme arată astfel:
Mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației – 154 de probleme
Spații publice – 154 de probleme
Sănătate și mediu – 70 de probleme
Bună guvernare și digitalizare – 49 de probleme
Ordine și siguranță publică – 48 de probleme
Educație – 48 de probleme
Cultură – 43 de probleme
Pe domeniul Mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, cel mai des este menționat subiectul infrastructurii pentru biciclete. Urmează, în ”top”, problema parcărilor și cea a accesibilității trotuarelor.
În ceea ce privește Spații publice, subiectul parcurilor și, în general, al spațiilor verzi, de recreere este cel mai des întâlnit. Sunt frecvente și mențiunile despre curățenia în oraș, de la trotuare la spațiile dintre blocuri.
Pe Sănătate și mediu, al treilea domeniu în topul provocărilor de pe platformă, cetățenii s-au arătat preocupați, în special, de posibilitatea de a face mișcare în aer liber. Poluarea din oraș este pe locul doi în mențiunile celor care au înscris probleme.
Pentru Bună guvernare și digitalizare, ieșenii au semnalat diferite provocări punctuale; temele comune se pot reuni sub nevoia accesului mai ușor la date, al comunicării între instituții și a simplificării procedurilor administrative care îi implică pe cetățeni.
Pe domeniul Educație, ieșenii au înregistrat provocări legate de locurile disponibile în școli și grădinițe, de infrastructură școlară și de accesul pentru publicul larg la activități educative extra-școlare.
Ordinea și siguranța publică a reunit semnalări din categoria hărțuirii pe stradă, a prezenței insuficiente a Poliției Locale, a siguranței pietonilor, dar și a nevoii îmbunătățirii iluminatului public.
Cât despre domeniul Cultură, nevoia creșterii numărului de evenimente culturale și a încurajării artiștilor locali au fost menționate cel mai des de ieșenii care au înscris probleme pe solutiicolaborative.ro
Nu pretindem că cele 566 de probleme înscrise în proiect sunt reprezentative pentru întregul oraș. Totuși, ne spun ceva valoros: comunitatea ieșeană este implicată și preocupată de viața orașului. Faptul că peste 400 de ieșeni și-au dedicat câteva minute pentru a semnala, public, ce îi împiedică să se bucure mai mult în oraș ne dă încredere că cetățenii capătă o voce din ce în ce mai puternică.
Dacă ne uităm la subiectele cel mai des menționate, constatăm că cei care au înregistrat probleme pe platformă sunt preocupați să ducă o viață sănătoasă în orașul în care ne place să trăim: deplasarea pe bicicletă, spații verzi, mișcare în aer liber, trotuare, calitatea aerului.
Traficul și locurile de parcare, subiecte ”fierbinți” în spațiul public, se regăsesc, desigur, și pe platformă, dar nu mai ”arzătoare” ca cele enumerate mai sus. Astfel de ”surprize” ne arată importanța consultării cetățenilor pentru a afla cu adevărat de ce au ei nevoie.
O altă ”surpriză” am avut-o în privința domeniului Ordinea și siguranța publică. Cea mai mare parte din problemele înregistrate au fost semnalate de femei. Nevoia persoanelor de gen feminin de a se simți mai în siguranță în Iași este un semnal care trebuie luat în serios și de noi, societatea civilă, și de Administrație.
Pe ultimul loc în topul domeniilor s-a aflat Cultura, cu 43 de probleme înregistrate. Un procent de doar 7,6 %. Ne întrebăm dacă acest procent reflectă un interes scăzut pentru domeniul cultural, sau faptul că nevoile culturale ale ieșenilor sunt satisfăcute în mare parte. Ne rămâne să aprofundăm în etapa de soluționare, când vom realiza interviuri cu cetățenii, dar și cu profesioniștii din sfera culturală.
Pe domeniul Sănătate și mediu ne așteptam ca semnalările să fie, preponderent, din zona instituțiilor spitalicești. Am constatat, însă, că problemele înregistrate au vorbit despre nevoia de mișcare în aer liber și de calitatea aerului. Ne bucurăm să constatăm că stilul de viață sănătos este o preocupare majoră pentru ieșenii care au interacționat cu platforma https://solutiicolaborative.ro
Pasul următor este să prioritizăm provocările semnalate de ieșeni și să aflăm care sunt cele mai apăsătoare pentru fiecare din cele 7 domenii strategice de dezvoltare. Pe acestea le vom aloca unor echipe multidisciplinare, care vor aplica abordarea Design Thinking pentru a le găsi soluții optime, cu accent pe nevoia cetățeanului.
Pentru că multe probleme sunt foarte punctuale, iar altele semnalează aceleași nevoi (de exemplu parcuri sau spații verzi, piste de bicicletă), echipa proiectului, alături de specialiștii în Design Thinking, le vor sintetiza și grupa în jurul tematicilor comune.
Noutatea pe care o aducem prin acest proiect, față de aplicațiile existente de tip ”city report”, este că identificăm tocmai acele probleme care nu au o soluție evidentă. Scopul este să găsim rezolvări inovatoare și cu efect pe termen lung și impact larg. Astfel de probleme afectează mai multe aspecte ale vieții, de aceea o soluție imediată și specifică va acționa doar ca un ”petic”. Acesta este motivul pentru care nu vom aborda problemele punctuale, ci vom căuta ”firul roșu” care le unește, nevoia comună din spatele lor.
Totuși, ceea ce au înscris ieșenii nu se pierde. După ce le analizăm și le grupăm, transferăm problemele specifice către instituțiile locale, pentru a le adresa direct, punctual.
Rămâne ca în a doua jumătate a lunii februarie să publicăm ”listele scurte” de tematici semnalate de ieșeni în prima etapă. Atunci vom invita din nou cetățenii pe www.solutiicolaborative.ro să le consulte și să voteze, pe fiecare domeniu, pe cele pe care le consideră prioritare. În martie vom ști care sunt cele 7 probleme care vor intra în procesul de soluționare.
Cel mai important aspect pe care l-am desprins este importanța consultării și implicării comunității. Multe provocări ”fierbinți” le intuiam, par evidente, dar am avut și surpriza ca cei implicați în proiect să ne arate că alte provocări sunt mai apăsătoare pentru ei.
Obiceiul implicării și asumării publice a unei voci trebuie construit. Este nevoie de timp și răbdare. Am început timid, dar am ajuns să depășim obiectivul de 500 de probleme înregistrate pe platformă. Cei peste 400 de ieșeni care și-au creat conturi și au semnalat provocările lor ne dau încredere că există și voință, și energie pentru schimbările de care avem nevoie. Guvernarea deschisă nu se întâmplă peste noapte, nici asemeni unui desen după șablon. Vocea comunității contează în măsura în care și se face auzită, asumat și constant.
Am început cu a spune ce ne doare. Urmează să spunem ce ne doare cel mai tare. Apoi să trecem să și rezolvăm.
#împreunărezolvăm
Articol publicat de Irina pe 2 februarie 2021