< Înapoi

Ieșenii implicați au decis direcțiile primelor soluții colaborative. Află ce se întâmplă mai departe

Am parcurs primele două etape din proiect și ne pregătim de dezvoltarea soluțiilor colaborative.

Au trecut aproape 5 luni de când am dat startul, în mod oficial, proiectului Soluții Colaborative pentru comunitate și de când am lansat platforma solutiicolaborative.ro.
Pe 16 martie am sărbătorit împreună finalizarea celei de-a doua etape a proiectului, cea de prioritizare a problemelor comunității pe cele 7 domenii strategice de dezvoltare ale orașului: Spații publice, Mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, Sănătate și mediu, Bună guvernare și digitalizare, Educație, Ordine și siguranță publică și Cultură. 

Și acestea sunt rezultatele:

  • 𝟳 priorități pentru oraș au fost stabilite de ieșenii implicați
  • 𝟱𝟲𝟲 de probleme au fost semnalate de comunitate
  • 𝟭𝟭𝟭𝟬 ieșeni și-au făcut cont și s-au implicat în primele două etape ale proiectului
  • 𝟰𝟱𝟯𝟯 de voturi au fost înregistrate în perioada 23 Februarie - 15 Martie 2021

Haideți să vedem cum arată, de fapt, aceste cifre în puzzle-ul comunității noastre și ce ne spun primele două etape parcurse din proiect, dar și ce se întâmplă mai departe, în etapa soluționării.

”Microfonul” în mâna ieșenilor implicați


Etapa 1: Colectarea problemelor comunității

În perioada 1 noiembrie 2020 - 31 ianuarie 2021 s-a desfășurat prima etapă a proiectului, când 378 de ieșeni au semnalat (pe platforma www.solutiicolaborative.ro, cât și prin completarea de formulare tipărite) 566 de probleme în 7 domenii. Semnalările nu sunt doar numeroase, ci și relativ diverse. Ele acoperă o varietate mare de aspecte ale vieții citadine, însă putem observa o preocupare mai puternică față de calitatea organizării spațiilor comune.

Mai mult de jumătate dintre problemele semnalate se referă la domeniile spații publice și mobilitate, două teme care țin în primul rând de relațiile oamenilor între ei, înainte chiar de a fi despre interacțiunea cu primăria. O bună parte dintre problemele incluse în domeniile ordine publică, sănătate și mediu, și cultură se referă tot la aspecte care țin de organizarea spațiilor publice și de modul în care interacționăm cu acestea.

Ieșenii își doresc spații comune mai multe și mai variate. În același timp, și cu cel puțin aceeași intensitate, își doresc mai mult respect, mai multă curățenie și mai multă ordine (într-un sens pozitiv al termenului) în aceste spații. Includem aici și felul cum interacționăm cu spațiile de mobilitate – străzi, trotuare, transport în comun – unde problemele semnalate sunt în egală măsură despre comportamentul participanților și despre modul de organizare și întreținere a spațiilor.

Este, deci, un mesaj puternic al cetățenilor activi și implicați către autoritățile locale: primăria este așteptată să fie mai mult decât un administrator sau un organizator. Trebuie să fie un comunicator activ și un mediator între ceilalți participanți. Autoritatea nu este chemată doar să creeze spații publice, ci și să propună acel cadru de utilizare care să permită o conviețuire în același timp liberă și civilizată, o experiență incluzivă și plăcută pentru toți.

Această primă etapă de Soluții Colaborative ne învață trei lecții importante despre Iași și ieșeni:

Orașul are un rezervor de oameni interesați și gata să se implice, și ar fi o pierdere să nu fie utilizat permanent și sistematic;
Oamenii resimt nevoia reorganizării spațiilor comune, inclusiv în ceea ce privește utilitatea, și așteaptă de la autoritate nu doar să construiască și să întrețină astfel de spații, ci și să medieze utilizarea lor;
Ieșenii înțeleg și semnalează atât probleme punctuale, cât și probleme sistemice, iar autoritatea este așteptată să răspundă ambelor categorii de semnalări.

Ieșenii implicați decid ce contează


Etapa 2: Prioritizarea

După etapa colectării problemelor comunității am analizat cu atenție toate probleme înregistrate de ieșeni, pentru a le încadra pe teme mai mari astfel încât prioritizarea prin vot să fie cât mai facilă. Pentru fiecare dintre cele 7 domenii, numărul de teme a variat între 6 și 14

În perioada 23 februarie - 15 martie, platforma a colectat 4.533 de voturi din partea ieșenilor, pentru problemele care îi afectează cel mai tare.

Iată problemele prioritizate pe fiecare din cele 7 domenii: 

Spații Publice: Insuficiente spații amenajate pentru recreere 
Mobilitate: Bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și încurajați să traverseze orașul cu bicicleta 
Educație: Prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale
Sănătate și Mediu: Grad ridicat de poluare a aerului 
Bună guvernare și Digitalizare: Birocrația excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate 
Ordine și siguranță: Unii ieșeni nu se simt în siguranță în oraș în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența 
Cultură: Valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală.

Situația exactă a voturilor, o scurtă descriere a temelor prioritizate și a problemelor pe care le cuprinde fiecare, poate fi analizată aici: https://solutiicolaborative.ro/vote-results


Organizațiile mentor, echipele multidisciplinare și cetățenii - compun soluțiile pentru orașul în care ne va plăcea mai mult să trăim

Etapa 3: Soluționarea. Concret, ce urmează?

În perioada 1 aprilie - 31 iulie 2021, problemele prioritizate de comunitate sunt în procesul de soluționare. 

Iată ce se întâmplă în etapa aceasta:

Momentan, suntem în etapa de identificare a organizațiilor mentor cu expertiză în domeniul problemelor prioritizate de comunitate (minim o organizație/problemă) care vor lucra cu 7 echipe multidisciplinare formate din specialiști din diverse domenii pentru proiectarea soluțiilor colaborative pentru comunitate.

După pregătirea organizațiilor mentor și a echipelor multidisciplinare, intrăm în procesul de cercetare calitativă și cantitativă prin interviuri cu stakeholderi (cetățeni afectați și experți) și colectare de date.

În etapa de cercetare ne dorim să înțelegem care sunt dificultățile cu care se confruntă ieșenii zi de zi pe cele 7 teme prioritizate și provocările din diverse departamente/instituții subordonate ale administrației locale, responsabile de rezolvarea problemelor comunității.

Imediat după etapa cercetării, pe baza informațiilor colectate, împreună cu echipele multidisciplinare definim aspecte mai concrete ale problemelor prioritizate de comunitate și care pot fi soluționate eficient printr-un proces iterativ, centrat pe oameni. Astfel, după înțelegerea nevoilor cetățenilor și definirea specifică a problemelor, urmează etapa de ideație pentru identificarea soluțiilor care răspund cel mai bine nevoilor reale ale ieșenilor și prototiparea acestora. Atât procesul de ideație, cât și prototiparea se vor desfășura în cadrul unui eveniment de tip hackathon. Prototipurile vor fi testate cu ieșenii afectați de problemele abordate și soluțiile vor fi optimizate înainte să intre în etapa implementării.

Împreună cu organizațiile mentor, Primăria Municipiului Iași și alte structuri interesate de implementarea soluțiilor, definim un calendar realist de punere în practică a acestora și resursele necesare. Rămânem în dialog constant cu administrația locală și organizațiile implicate în implementare pentru a susține punerea în practică a soluțiilor și depășirea posibilelor blocaje ce pot apărea.

Și pentru că ne place transparența, vă lăsăm cu imaginea activităților planificate pentru următoarele luni de proiect. Stați aproape că vom lucra mult împreună! :)


^ De la început