< Înapoi

Problemele comunității au nevoie de tine

Alătură-te uneia dintre cele 7 echipe care vor lucra alături de mentori din sectorul privat, din mediul academic și ONG-uri la construirea de soluții inovatoare care să răspundă cât mai bine nevoilor cetățenilor. Completează formularul de înscriere până pe 18 aprilie.


Vești proaspete despre Soluții Colaborative!

Am intrat în etapa soluționării problemelor prioritizate de ieșeni. Suntem în plin proces de constituire a echipelor care vor lucra la dezvoltarea primelor soluții colaborative din Iași.

Poți contribui și tu cu abilitățile și cunoștințele tale pentru a construi un oraș în care să ne placă mai mult să trăim!

Alătură-te uneia dintre cele 7 echipe care vor lucra alături de mentori din sectorul privat, din mediul academic și ONG-uri la construirea de soluții inovatoare care să răspundă cât mai bine nevoilor cetățenilor. Completează formularul de înscriere până pe 18 aprilie.

De unde am pornit?

Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, am invitat ieșenii să înregistreze pe platforma www.solutiicolaborative.ro (cât și pe formularele tipărite) acele probleme care îi afectează cel mai mult în Iași. 

Au fost înscrise 566 de probleme, noi le-am grupat în teme mai mari pe care ulterior comunitatea le-a prioritizat prin 4.533 de voturi. Rezultatele votului public ne zic că următoarele 7 probleme au nevoie de soluții cât mai eficiente: 

  1. Spații Publice - Insuficiente spații amenajate pentru recreere
  2. Mobilitate - Bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și încurajați să traverseze orașul cu bicicleta
  3. Educație - Prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale
  4. Sănătate și Mediu - Grad ridicat de poluare a aerului
  5. Bună Guvernare - Birocrația excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate
  6. Ordine și Siguranță Publică - Unii ieșeni nu se simt în siguranță în raport cu modul în care autoritățile locale își fac simțită prezența
  7. Cultură - Valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală

Ce se întâmplă mai departe?

Perioada aceasta am dat startul etapei de soluționare, prin identificarea organizațiilor și mentorilor care vor facilita procesul de dezvoltare a soluțiilor pentru cele 7 probleme prioritizate de comunitate. 

În următoarele săptămâni, vom constitui echipele care se vor implica alături de mentori, pentru a construi soluții la nevoile prioritizate de comunitatea ieșeană. În total vor fi 7 echipe de lucru, iar acum este momentul potrivit să te implici și tu.


Ce căutăm și cum te poți înrola în misiunea soluționării?

Pentru a soluționa cele 7 probleme prioritizate de comunitate, căutăm oameni curajoși și determinați, care pot și vor să investească timp și cunoștințe în dezvoltarea unor soluții care să contribuie pentru un Iași în care să ne placă mai mult să trăim.

Dacă ai experiență în domeniul tău de activitate și rezonezi cu unul dintre cele 7 domenii și teme abordate, dacă îți place să lucrezi în echipă, să asculți pe bune oamenii, dacă ai interes pentru a experimenta abordări creative în dezvoltarea de soluții la probleme complexe și ai disponibilitatea de a investi aproximativ 40 de ore în orașul tău, atunci te vrem în echipă.

Concret, ce vei face ca membru într-o echipă multidisciplinară?

În perioada 20 aprilie - 31 iulie, ca membru într-una din cele 7 echipe de lucru, vei investi aproximativ 40 de ore în pregătirea, cercetarea (interviuri cu diverși stakeholderi - cetățeni, funcționari, experți), definirea problemelor, generarea de idei, prototiparea și testarea de soluții.

Și nu vei fi singur! Fiecare echipă va avea 5-6 membri care vor lucra împreună cu 2-3 mentori din sectorul de business, ONG sau mediul universitar, iar procesul de lucru va fi ghidat de experți în design thinking și inovare publică.

De ce merită să fii parte din această experiență?

Pentru că ai un context bine structurat și organizat în care poți direcționa o parte din cunoștințele, timpul și energia ta pentru a construi soluții la provocările orașului care îți dau și ne dau bătai de cap.

Pentru că vei cunoaște și vei lucra alături de alți profesioniști din domenii diverse, devenind astfel unul dintre agenții promotori ai implicării în comunitate. De asemenea, vei folosi instrumente și procese de soluționare inovatoare, care îți pot fi utile ulterior în orice context profesional.

Completează, până pe 18 aprilie, formularul de mai jos sau dă-l mai departe oamenilor pe care-i consideri potriviți pentru experiența aceasta. O dată înscriși, vom reveni cu detalii. 

Hai să construim împreună acele soluții care să contribuie pentru un Iași în care să ne placă mai mult să trăim!

                                                                  Apasă aici pentru a te înscrie!


^ De la început