< Înapoi

Am dat START votului pentru provocările cele mai relevante ale orașului

A venit momentul să invităm ieșenii să voteze, până pe 15 martie, ce subiecte contează cel mai mult pentru ei, în fiecare din cele 7 domenii de pe www.solutiicolaborative.ro.

Suntem în plină etapă de prioritizare a provocărilor comunității când vine vorba de viața în Iași. A venit momentul să invităm ieșenii să voteze, până pe 15 martie, ce subiecte contează cel mai mult pentru ei, în fiecare din cele 7 domenii de pe www.solutiicolaborative.ro.

Noi am analizat și sintetizat, voi alegeți prioritățile.

La final de ianuarie am închis etapa de înscriere a problemelor din comunitatea ieșeană. Am tras aer în piept, ne-am suflecat mânecile și am trecut la analiza celor 566 de probleme semnalate de ieșeni atât online, cât și prin formularele tipărite.

Pe fiecare domeniu, am grupat provocările cetățenilor în teme mari, după subiecte comune. Echipa CIVICA, împreună cu experții în Design Thinking, a analizat nevoile din spatele tuturor semnalărilor, chiar și a celor mai punctuale.

Astfel, pe fiecare domeniu, am reușit să identificăm între 6 și 14 teme mari:

- Spații publice – 14 teme

- Mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației – 10 teme

- Cultură – 10 teme

- Ordine și siguranță publică – 9 teme

- Sănătate și mediu – 8 teme

- Bună guvernare și digitalizare – 6 teme.

Fiecare din aceste teme reprezintă o provocare complexă la care au făcut referire mai mulți ieșeni. Am ales să înaintăm pentru vot aceste provocări sintetizate tocmai pentru a face mai ușoară misiunea cetățenilor. În același timp, pentru abordarea Design Thinking pe care o aplicăm în Soluții colaborative, este nevoie tocmai de acest tip de problematici: complexe, fără o soluție evidentă, pornind de la nevoile cetățenilor. Provocările supuse votului includ și listele problemelor pe baza cărora au fost formulate.  

Cum se votează?

Procesul de votare se desfășoară pe platforma www.solutiicolaborative.ro până pe pe 15 martie.

Procesul este simplu. Accesezi secțiunea Votează, unde găsești listele de provocări (teme) pentru fiecare din cele 7 domenii. Pentru a vota, ai nevoie de un cont creat pe platformă.  

Reține că pentru fiecare domeniu se poate acorda un singur vot. O dată ce ai acordat votul unei provocări, nu-l mai poți schimba. Așa că citește listele înainte, apoi decide cu care rezonezi cel mai mult.

Cele mai votate provocări din fiecare domeniu vor intra în etapa de soluționare, care va demara cu un proces de cercetare pentru a le înțelege în detaliu. 

Ce se întâmplă cu problemele înscrise

În etapa de identificare și construire a soluțiilor echipa proiectului, împreună cu organizații mentor și echipe multidisciplinare se vor concentra pe cele 7 provocări (câte una pentru fiecare domeniu) rezultate în urma votului.

Aceasta nu înseamnă că restul problemelor semnalate rămân fără ecou.

Dintre problemele înscrise, cele specifice sunt direcționate către Primăria Iași pentru răspunsuri directe.

Totodată, și listele integrale de provocări care au fost supuse votului pe www.solutiicolaborative.ro vor fi, la rândul lor, înmânate Primăriei Iași pentru a le lua în calcul în actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Iașului. 

Nu uitați, până pe 15 martie puteți vota pe www.solutiicolaborative.ro provocările cu care rezonați cel mai mult pe fiecare din cele 7 domenii de dezvoltare a orașului. Cum ne place nouă, la CIVICA, să spunem:

”În democrație, cine votează, contează!


Articol publicat de Irina pe 26 februarie 2021

Irina Theodoru manager comunicare    Solutii Colaborative
^ De la început