< Înapoi

Primele concepte de Soluții Colaborative pentru comunitate

Sâmbătă și duminică, 12-13 iunie, la Palatul Culturii din Iași, am desfășurat împreună cu partenerii din sectorul public și privat prima ediție a atelierului creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș, în cadrul proiectului Soluții Colaborative pentru comunitate.

Sâmbătă și duminică, 12-13 iunie, la Palatul Culturii din Iași, am desfășurat împreună cu partenerii din sectorul public și privat prima ediție a atelierului creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș, în cadrul proiectului Soluții Colaborative pentru comunitate.

64 de ieșeni, grupați în 7 echipe multidisciplinare, oameni din sectorul de business, ONG, academic, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, au lucrat pe parcursul celor două zile la dezvoltarea primelor concepte de soluții colaborative, centrate pe oameni. Procesul de lucru a fost facilitat de experții în design thinking, Adelina Dabu și Tudor Juravlea, de la Design Thinking Society.

În deschiderea evenimentului au avut intervenții: Mihai Chirica (Primăria Municipiului Iași), Valentina Druțu (Palatul Culturii Iași), Florin Olariu (Centric IT Solutions Romania), Daniel Vâlceanu (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), Marcel Ionescu-Heroiu (Banca Mondială).

De asemenea, la eveniment au participat și 20 de invitați experți din sectorul public, academic și privat pentru o sesiune de întrebări din partea echipelor de lucru. Astfel, echipele au avut posibilitatea să-și completeze cercetarea realizată pentru aprofundarea și înțelegerea problemelor pentru care au explorat și prototipat idei de soluții centrate pe nevoile cetățenilor.


La finalul celor două zile, așa au arătat primele concepte de soluții colaborative dezvoltate de echipele muldisciplinare:

Spații Publice

Problema: Insuficiente spații amenajate pentru recreere

Soluția: Traseul verde

Amenajarea minimală, non-invazivă, pentru recreere, a zonelor naturale din jurul Municipiului Iași și crearea unor trasee verzi care să conecteze fiecare cartier ieșean cu cele mai apropiate oaze de natură (păduri, vii, lacuri, dealuri).
În acest fel, soluția eliberează zona centrală și încurajează ieșenii să petreacă timp în zonele periferice ale orașului. Pentru a susține parcurgerea traseelor verzi, se va realiza o aplicație ce va oferi posibilitatea utilizatorilor să:
  • identifice cel mai apropiat traseu verde și timpul de parcurgere;
  • aleagă gradul de dificultate al traseului și scopul utilizării (pentru plimbare, alergat, mers cu bicicleta);
  • afle elemente întâlnite pe traseul parcurs în oraș (cafenea, restaurant, magazine) și în natură (informații despre speciile de animale și plante din zona parcursă);
  • ofere sugestii pentru amenajarea diferitelor zone, să raporteze posibile pericole sau zone cu deșeuri;
  • acumulezi puncte în funcție de numărul de kilometri parcurși și obții diverse facilități în oraș.

Mobilitate

Problema: Bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și încurajați să traverseze orașul cu bicicleta.

Soluția: Bike2School & Bike2Work

Realizarea traseelor Bike2School și Bike2Work pentru deplasarea în siguranță a bicicliștilor către școală sau serviciu și implementarea unei campanii de informare și conștientizare, în rândul angajaților și liceenilor, privind beneficiile deplasării cu bicicleta.
Susținem realizarea de trasee pentru biciclete, semnalizate și amenajate corespunzător, inclusiv pe carosabil, acolo unde lățimea și legislația permit, cu scopul de a conecta prin piste continue cât mai multe puncte de interes (clădiri de birouri, școli) cu cartierele orașului.
Pentru campania de informare și conștientizare vor fi organizate cursuri teoretice și practice de educație rutieră în liceele ieșene. În urma unei evaluări, elevii vor putea să obțină un permis de biciclist. Companiile private vor fi invitate să adere la proiect prin oferirea de beneficii angajaților care vin la birou cu bicicleta și dobândind statutul de bike friendly company.

Educație

Problema: Prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale

Soluția: Centru de consiliere și orientare vocațională în școli

Înființarea, la nivelul fiecărei școli, a unui centru care să ofere servicii de consiliere și evaluare vocațională și cognitiv-comportamentală, pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal și, suplimentar, inițierea unui program de stagii de practică în companii pentru liceeni.
În cadrul centrului se vor folosi instrumente de lucru (consiliere, orientare și evaluare) prin care se va oferi suport și se va monitoriza progresul individual al elevilor în ceea ce privește dezvoltarea abilităților de viață:
  • exprimarea nevoilor și emoțiilor;
  • lucrul în echipă;
  • acceptarea diferențelor de opinie;
  • autonomie în gândire;
  • aplicare practică a cunoștințelor;
  • educație civică etc.
Pentru programul de stagii se va întocmi Catalogul de stagii la nivelul orașului, un instrument prin care  companiile și firmele locale vor avea oportunitatea de a lista oferta de stagii de practică pentru liceeni și studenți.

Sănătate și Mediu

Problema: Grad ridicat de poluare a aerului

Soluția: Iași inspiră

Implementarea unei set de măsuri care să îmbunătățească calitatea aerului în Iași și a unei campanii de conștientizare privind impactul acțiunilor noastre asupra aerului pe care îl respirăm.
Set măsuri propuse:
  • Miercurea lucrăm de acasă: marii angajatori (IT, academic, etc.) vor încuraja angajații să lucreze de acasă sau să vină la birou cu mijloacele de transport alternative. Administrația implementează un set de măsuri care să diminueze traficul în orele de vârf (ore diferite de începere a cursurilor școlare pentru fiecare ciclu de învățământ, gratuitate transport public doar în anumite intervale orare și altele), limitarea traficului mașinilor personale în anumite zone centrale sau cartiere în zilele de weekend.
  • Instalare senzori omologați pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului pentru a informa autoritățile cu privire la zonele sensibile, de prioritizat, dar și pentru informarea cetățenilor; montate împreună cu panouri cu mesaje de tip infografic, care să capteze atenția și să permită înțelegerea cât mai ușoară a datelor.
  • Stimularea grădinăritului urban ca formă de regenerare urbană.
Campania de conștientizare include:
  • Promovarea de mesaje civice/ informative/ de tip meme-uri care să contribuie la ecologia mentală a comunității ieșene, cu privire la aerul din Iași, cum fiecare contribuim la calitatea lui prin alegerile pe care le facem și cum ne influențează calitatea vieții:
  • Închiriere panouri/ bilboard-uri private;
  • Panouri de afișaj public, de exemplu din stațiile CTP sau din tramvaie;
  • Artă stradală de tip murale realizate cu vopsea AirLite care purifică aerul;
  • Spoturi radio de interes public de tipul “pentru o viață sănătoasă, evitați consumul de combustibil fosil/ autoturisme”.

Bună Guvernare și Digitalizare

Problema: Birocrația excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate

Soluția: Cetățeanul în Primăria 2.0

Implementarea unui set de măsuri pentru revitalizarea mediului de interacțiune fizică și digitală a ieșenilor cu Primăria Muncipiului Iași.
Măsuri propuse:
  • Reamenajarea spațiului fizic pentru ca interacțiunea dintre cetățean și funcționar să fie cât mai plăcută, deschisă, transparentă (fără paravane și geamuri opace);
  • Înlocuirea zecilor de afișe greu de citit cu postere mari, simple, cu grafică intuitivă și conținut ușor de înțeles (transferul posterelor pe display-uri digitale după testarea soluției);
  • Afișarea/promovarea (online și offline) a tuturor serviciilor care pot fi accesate digital;
  • Implementarea unui sistem de feedback, evaluare, sugestii și reclamații privind interacțiunea cetățenilor cu funcționarii (online și offline). Serviciile cu cele mai bune evaluări să fie recompensate.

Ordine și Siguranță Publică

Problema: Unii ieșeni nu se simt în siguranță în raport cu modul în care autoritățile locale își fac simțită prezența

Soluția: Voluntariat la Poliția Locală Iași (Pilot: Polițistul Generației Z)

Implicarea ieșenilor ca voluntari în sporirea siguranței publice. Diferite categorii de cetățeni (angajați, șomeri, pensionari, studenți) se pot înscrie ca voluntari. După ce vor trece printr-o serie de verificări, vor primi instruire și echipament și vor putea contribui la prevenirea unor evenimente neplăcute în locuri cheie precum: perimetrul din jurul școlilor, la trecerile de pietoni, în mijloacele de transport în comun. Voluntarii vor putea semnala necesitatea unei intervenții folosind mijloace de comunicare puse la dispoziție: ex - stații radio.
Implementarea soluției va începe cu un proiect pilot, Polițistul Generației Z, polițist care va face echipă cu un voluntar pentru a desfășura acțiuni de patrulare și prevenție în zona școlilor și grădinițelor, dar și în zonele unde familiile își petrec timpul liber (parcuri, teatre, esplanade, etc.). Pentru început vor fi selectați 30 de polițiști și 30 de voluntari (părinți, bunici, frați).
Polițistul generației Z este identificat din cadrul forțelor de ordine deja existente și va parcurge un program special de instruire, alături de voluntarii selectați, program care va fi dezvoltat printr-un parteneriat între Poliția Locală și ONG-uri de profil.
Polițistul generației Z este prietenos, de încredere, cunoscut comunității, locuiește în zona în care patrulează, este implicat, poate avea uniformă special concepută pentru a fi vizibil și pentru a genera sentimentul de siguranță și de abordabilitate de la primul contact cu copiii și părinții. Polițistul generației Z patrulează, răspunde la întrebări, preia sesizări minore, colaborează cu ONG-uri, scoli, gradinite, centre de plasament, are la el baloane și bomboane.

Cultură

Problema: Valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală

Soluția: HUB-ul Cultural PatrimonIS

Înființarea unui HUB cultural, de tip ONG, care să revitalizeze clădirile de patrimoniu, prin oferirea unor servicii adaptate diverselor grupuri țintă, sub formă de:
  • laboratoare și ateliere;
  • activități de mentorat și job shadowing;
  • acțiuni de cercetare și promovare organizate pentru formare/specializare sau reorientare profesională.
  • evenimente culturale care să revitalizeze clădirile de patrimoniu.
HUB-ul cultural PatrimonIS urmărește să educe publicul larg și să promoveze patrimoniul cultural ieșean prin dezvoltarea unei platforme digitale și instalarea de mobilier urban cu dotări VR și ghiduri audio.
Hub-ul va fi un mediu propice pentru încurajarea artiștilor și creativilor să activeze, local și național, reprezentând un liant între autorități, experți și cetățeni, atât fizic cât și virtual, prin intermediul tehnologiei.
Propunere pentru sediul HUB-ului cultural PatrimonIS: Palatul Braunstein, clădire de patrimoniu, restaurată în scop cultural, civic, educativ și turistic.


La finalul celor două zile, conceptele de soluții au fost prezentate unui grup de invitați care au oferit feedback și au pus întrebări echipelor de lucru.

Invitați: Daniel Juravle (Viceprimar, Municipiul Iași), Raluca Munteanu (Business Development Manager, Grupul Iulius), Andrei Spițelnicu (Country Manager, Centric IT Solutions Romania), Florin Mindirigiu (Fondator, Share-Architects), Dan Zaharia (Fondator, Fab Lab Iași), Mădălina Apetre (Site Manager, Mambu Tech) și Cezar Gumeni (Cake Expert).

Scurtă cronologie Soluții Colaborative pentru comunitate

Ce am făcut:

  • August - Octombrie 2020: Dezvoltare metodologie și proces de lucru, identitate vizuală și website: https://solutiicolaborative.ro/about-project
  • Noiembrie 2020 - Ianuarie 2021: Colectare problemele din comunitate: https://solutiicolaborative.ro/existing-problems
  • Februarie - Martie 2021: Prioritizare probleme comunitate prin vot public: https://solutiicolaborative.ro/vote-results
  • Aprilie - Mai 2021: Identificare și pregătire mentori, selecție și formare echipe de lucru multidisciplinare
  • Mai - Iunie 2021: Realizare cercetare probleme prioritizate de comunitate (prin peste 100 de interviuri cu cetățeni afectați, funcționari publici și experți, cât și prin alte metode de cercetare)
  • 12-13 Iunie 2021: Dezvoltare concepte soluții colaborative prin Design Thinking

Ce urmează:

  • Iulie 2021: Testare, îmbunătățire concepte soluții colaborative și consultare publică. Dezvoltare planuri de operaționalizare soluții colaborative.
  • Septembrie 2021: Start implementarea soluții colaborative
  • Septembrie 2021 - Septembrie 2022: Suport, monitorizare și evaluare implementare soluții colaborative

Soluții Colaborative pentru comunitate urmărește să dezvolte un mecanism de consultare, implicare, colaborare între factorii interesați (administrația publică, ONG-uri, sectorul privat și mediul academic) pentru crearea de soluții care să răspundă cât mai bine nevoilor cetățenilor și problemelor relevante ale orașului.

Soluții Colaborative pentru comunitate, ediția pilot, este co-finanțat de Open Society Foundation, Primăria Municipiului Iași, sponsorizat de Centric IT Solutions Romania, Mambu Tech, SCC Services Romania, Grupul Iulius, Adservio, Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași, Design Thinking Society, the design KIT, Cake Expert și Endava.


Credite fotografii: Pro Image


^ De la început