ORGANIZAȚII MENTOR
Sâmbătă și duminică, 12 și 13 iunie, echipa de lucru s-a reunit offline în cadrul atelierului creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș, desfășurat la Palatul Culturii din Iași. Atelierul a fost facilitat de experții Adelina Dabu și Tudor Juravlea.
În cadrul atelierului, echipa Ordine și Siguranță Publică a generat idei, a dezvoltat, prototipat și testat idei pentru soluționarea problemei lipsei sentimentului de siguranță în oraș a unor ieșeni în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența. La finalul celor două zile, echipa a prezentat un singur concept de soluție unui grup de invitați (din sectorul public și de business) care au oferit feedback și au pus întrebări.
Implicarea ieșenilor ca voluntari în sporirea siguranței publice. Diferite categorii de cetățeni (angajați, șomeri, pensionari, studenți) se pot înscrie ca voluntari. După ce vor trece printr-o serie de verificări, vor primi instruire și echipament și vor putea contribui la prevenirea unor evenimente neplăcute în locuri cheie precum: perimetrul din jurul școlilor, la trecerile de pietoni, în mijloacele de transport în comun. Voluntarii vor putea semnala necesitatea unei intervenții folosind mijloace de comunicare puse la dispoziție: ex - stații radio.
Implementarea soluției va începe cu un proiect pilot, Polițistul Generației Z, polițist care va face echipă cu un voluntar pentru a desfășura acțiuni de patrulare și prevenție în zona școlilor și grădinițelor, dar și în zonele unde familiile își petrec timpul liber (parcuri, teatre, esplanade, etc.). Pentru început vor fi selectați 30 de polițiști și 30 de voluntari (părinți, bunici, frați).
Polițistul generației Z este identificat din cadrul forțelor de ordine deja existente și va parcurge un program special de instruire, alături de voluntarii selectați, program care va fi dezvoltat printr-un parteneriat între Poliția Locală și ONG-uri de profil.
Polițistul generației Z este prietenos, de încredere, cunoscut comunității, locuiește în zona în care patrulează, este implicat, poate avea uniformă special concepută pentru a fi vizibil și pentru a genera sentimentul de siguranță și de abordabilitate de la primul contact cu copiii și părinții.
Polițistul generației Z patrulează, răspunde la întrebări, preia sesizări minore, colaborează cu ONG-uri, scoli, gradinite, centre de plasament, are la el baloane și bomboane.
Citeste in continuare
În perioada 15 mai - 10 iunie mentorii și membrii echipei au realizat 13 interviuri calitative cu cetățeni, reprezentanți ai autorităților locale și experți. De asemenea, au utilizat și alte metode de cercetare (cercetare de birou, observații, analize documente publice) pentru o înțelegere cât mai bună a problemei abordare: Unii ieșeni nu se simt în siguranță în oraș în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența.
Citeste in continuare
Bogdan Dumitrache, Manager General, Relians
Cătălin Ciobanu, Engineering Manager, Mambu Tech
Cristian Pînzaru, Software Manager
Ioana-Maria Ursache, Geograf specializat în dezvoltare urbană
Ion Waszkiewicz Filioreanu, Economist, antreprenor
Lioredana Ciofu, Jurist, Consultant în Siguranța Copiilor
Margareta Bocancia, Statistician, Inspector superior, DJS Iași Iași
Vasile Roman, General maior în rezervă, Conf. univ. dr.
Citeste in continuare
Consultarea publică și integrare feedback soluție colaborativă
Dezvoltare plan de operaționalizare soluție colaborativă
Manager General, Relians
Engineer Manager, Mambu Tech
Software Manager
Geograf specializat în dezvoltare urbană
Economist, antreprenor
Jurist, Consultant în Siguranța Copiilor
Statistician, Inspector superior, DSJ Iași
General maior în rezervă, Conf. univ. dr.